Abstrakt graffiti

Abstrakt graffiti är en genre inom graffiti där konstnärerna fokuserar på att skapa abstrakta, geometriska former och mönster snarare än att skriva ut sitt namn eller en bild. Istället för att använda traditionella sprayburkar, använder konstnärerna ofta penslar, roller eller stenciler för att skapa sina verk.

Abstrakt graffiti har sina rötter i den abstrakta konsten från 1900-talet, och dess popularitet inom graffiti-scenen har ökat under de senaste åren. Konstnärerna inom denna genre utforskar ofta form och färg på ett sätt som inte är möjligt med traditionell graffiti. De kan skapa lager av färg och textur som ger djup och dimension till sina verk.

En av de mest kända abstrakta graffitikonstnärerna är Keith Haring, som under 1980-talet blev känd för sina enkla, geometriska figurer och linjer som ofta fylldes med starka färger. Haring var en av de första graffitikonstnärerna att bli accepterad inom konstvärlden och hans inflytande kan fortfarande ses i dagens abstrakta graffitikonst.

Abstrakt graffiti ger konstnärer friheten att uttrycka sig på ett sätt som går bortom traditionell graffiti. Istället för att bara skriva sitt namn eller en bild, kan de skapa verk som utmanar betraktarens syn på vad graffiti kan vara. Genren har blivit ett viktigt sätt för graffitikonstnärer att utforska och utveckla sina färdigheter, och har också öppnat upp möjligheter för att graffiti ska erkännas som en konstform.

Abstrakt graffiti i Sverige

Abstrakt graffiti har blivit alltmer populärt i Sverige och det finns många svenska graffitikonstnärer som är kända för att skapa verk inom genren.

En av de mest kända abstrakta graffitikonstnärerna i Sverige är Ollio. Ollio är en svensk graffitikonstnär som är baserad i Göteborg. Han är känd för sina abstrakta och färgstarka verk som ofta innehåller geometriska former och komplexa mönster. Ollio använder en kombination av sprayfärg och penslar för att skapa sina verk, och hans verk kan ses på väggar och byggnader runt om i Göteborg och andra delar av Sverige. Han har också deltagit i många olika konstutställningar och har blivit en respekterad graffitikonstnär inom den svenska konstscenen.

Abstrakt graffiti i Sverige har bidragit till att öka intresset för graffiti som konstform, och har också öppnat upp nya möjligheter för graffitikonstnärer att utveckla sina färdigheter och uttrycka sig på ett sätt som går bortom traditionell graffiti.

Tidning med abstrakt grafiti

Den svenska tidningen Abstract Graffiti Magazine (AGM) är helt fokuserad på den abstrakta graffitin och gatukonsten både i Sverige och andra länder.

Inspiration från kända konstnärer inom abstrakt konst

Inom graffiti- och gatukonstkulturen skapas ofta nya stilar och trender i formspråk och uttryck skiftar genom åren. Inom den abstrakta graffitin finns många stilbildande utryck som växt sig populära bland utövarna.

Det finns skapas även färgstarka verk som ofta är inspirerade av abstrakta konstnärer som Jackson Pollock och Mark Rothko.