Sprayburkar

Sprayburkar för graffiti och gatukonst

Spraybuk med färg för graffiti och gatukonst. Sprayfärg.

Är det skillnad på sprayburkar som används för att måla graffiti och gatukonst jämfört med andra sprayburkar? Både ja och nej.

Här i denna guide samlar vi sådant som du kan vilja veta gällande olika typer av sprayfärg som är avsedd för storskaligt muralmåleri och som generellt lämpar sig för graffiti och gatukonst. Självklart går dessa färger utmärkt att använda till mycket annat och är populära även bland kreativa människor inom många andra områden.

Sprayfärg går bra att använda till att måla om redskap, möbler, cyklar eller för annat DIY-pyssel och generellt hemmafix.

Hur fungerar en sprayburk?

Här har vi sammanställt några av de viktigaste egenskaperna hos sprayfärger.

Aktylfärg: Sprayfärg för graffiti och gatukonst består till största del av akrylfärg. Det är alltså syntetisk färg.

Högpigment: Sprayfärg har ofta mycket pigment, vilket gör att den täcker bra.

Beständighet: Vill du att din målning skall sitta kvar länge utomhus så är det viktigt med högsta UV- och väderbeständighet. Detta är något som kan variera mycket mellan olika sprayfärger. Vill man skydda målningen extra mycket kan man använda klarlack som ett extra skyddslager, se nedan text om spraylack.

Snabbtorkande: För att du inte ska behöva vänta på att färgen torkar innan du kan måla på nästa lager eller kulör så är det viktigt att färgen torkar fort. Detta är ofta en av de kvaliteter som sprayfärg avsett för graffiti har.

Vidhäftande: Färgen ska fästa bra på underlaget. Du vill inte se din färg flagna av när du är färdig med målandet. Det kan vara en ren katastrof om du lagt ned mycket arbete på en yta, än värre om du dessutom har en uppdragsgivare vid uppförande av ett offentligt konstverk som du ska lämna en kvalitetsgaranti till.

Täckförmåga: En sprayburk är oftast på 400 ml vilket bör räcka till 1-2 kvadratmeter beroende på sort och tillvägagångssätt.

Spraylack: klarlack kan vara bra att ha ovanpå färgen för att få till ett skyddande lager som även kan ge önskad finish (matt, semi-matt, semi-blank eller blank). Klarlack ger ofta skydd mot slitage och ett starkare skydd mot UV-strålar. Vill du använda klarlack är det klokt att använda en spraylack av samma märke som den sprayfärg du använt.

Billack: Andra sprayburkar kan vara billack eller sprayfärg avsedd för hobby och lek. Dessa rekommenderas ej.

Drivgas: Sprayflaskor drivs med någon form av gas. Det är gasen som skapar ett tryck som får färgen att komma ut när du trycker på munstycket (capen).

Andra kvaliteter som sprayfärg kan ha: färg som inte dammar (no-dust), som inte stänker, droppar och spiller (anti-drip), väl täckande (covers-all), fungerar i många väderlekar och årstider (all-season).

Hur mycket sprayfärg behöver jag?

En av de vanligaste frågorna när man ska köpa sprayfärg är såklart, hur många sprayburkar behöver jag?

Hur stor yta kan man täcka med en sprayburk?
Svar: 1-2 kvadratmeter ska en sprayburk på 400 ml täcka.

Sprayfärgens täckförmåga är dock svårt att mäta och jämföra eftersom mängden sprayfärg som går åt är mycket varierande. Denna variation kan bero på saker som: hur den appliceras, underlagets egenskaper, vilket munstycke du använder och hur bra täckförmåga den enskilda sprayfärgen har. Har färgen dålig täckförmågan kan detta göra att det krävs flera lager för att täcka ytan.

Ljusa färger som ljusgul och ljusrosa täcker ibland sämre en mörka färger som svart eller mörkblå, men det är inte alltid fallet.

Billig graffiti burkar med sprayfärg

Normalt priser för en spraybruk är 40-45 kronor, detta gäller för burkar på 400 ml med färg som är lämplig för graffiti och gatukonst.

När det är rea på sprayfärg så brukar man kunna köpa en burk för omkring 35 kr.

Lite lyxigare märken på färgen som till exempel Montana Gold så är normalpris ca 54 kronor för en burk på 400 ml.

Vanliga märken på sprayburkar?

Normalt priser för en spraybruk är från 35 kr upp till 55 kronor för en sprayburk på 400 ml med färg som är lämplig för graffiti och gatukonst.

Montana Cans

Tyska Montana är ett av de mest sålda i Sverige och har sina två toppsäljare Montana Black och Montana Gold. Utöver dessa har de även en hel del andra specialburkar som till exempel Ultra wide, Metallic, Marble, Crackle och Transparent UV-spray.

Montana Black med högt tryck, matt färg och 400ml. Detta är en av de mer populära sprayfärgerna som finns på marknaden.

Montana Gold med lågt tryck, semi-matt färg och 400ml. Finns i 214 olika färger.


MTN Colors (Montana Colors)

Logotyp för MTN, Montana Colors
MTN Colors, eller Montana Colors.

MTN 94 har lågt tryck, matt färg, snabba torktid, 217 olika färger och burkar på 400 ml.

MTN Water Based Spray är en vattenbaserad sprayfärg som har 96 olika färger. Den ger en matt färg och burkarna är på 300ml.

MTN Hardcore 2 har högt tryck, blank färg, optimerad för graffitimåleri, 142 olika färger och burkar på 400 ml.

MTN Mad Maxxx Spray Paint – 750ml

Nitro 2G från MTN är en akrylfärg och finns som matt svart i 400 ml och i 10 olika färger i 500 ml. Färgen täcker bra och torkar fort. Nitro är avsedd för att täcka bladande pigment av metallfärger (chrome, aluminum pigment) på ett effektivt sätt.

Mega Colors & Mega Plata är på 600 ml, har högt tryck, glansig blank färg och finns i 20 olika färger. Färgen torkar fort. Syntetisk färg (acrylic).


Belton Molotow

Belton Molotow Premium har högt tryckm, semi-matt färg och burkarna är på 400 ml. Finns i 101 olika färger. Färgen täcker mycket bra och många uppskattar dessa burkar för sin unika känsla.

Molotow Burner Chrome


Loop spray

Loop colors, spray, logo

Sprayfärgerna från Loop tillverkas i Italien och är speciellt framtagna för att ha goda egenskaper lämpade för graffitimålare.

Loop Spray Paint 400ml

Loop Spray Paint Maxi

Loop Tech Spray Paint Varnish Satin – 400ml


Flame spray cans

Flame cans är et tyskt märke som internationellt distribueras av Molotow. Flame Paint Sweden fistribueras av All-in bodyart Tattoo i Årsta.

Flame Orange har högt tryck, akrylfärg, matt yta och finns i 120 olika färger.

Flame Blue har lågt tryck, akrylfärg, matt yta och finns i 120 olika färger.


Liquitex

Liquitex är ett amerikanskt märke med

Liquitex sprayfärg, logotyp

Liquitex Spray är på 400ml och består av vattenbaserad färg som är skapad för konstnärer. Ger en matt färg, bra täckförmåga, lite lukt och en permanent färg. Finns i 100 olika färger.


Amsterdam Spray Paint

Amsterdam Spray Paint är vattenbaserad och lösningsmedelsfri sprayfärg med lite lukt som finns i 94 olika färger på burkar som är på 400 ml. De görs av Amsterdam All Acrylics som är en del av Royal Talens.

Högt eller lågt tryck i sprayburken?

Olika märken på sprayburkar har olika högt tryck på gasen i sprayburken. Skillnaden för dig när du målar kan vara stor och variationen kan kort summeras:

 • Högt tryck – Sprayfärgen kommer fort. Du kan alltås måla fortare och samtidigt tar färgen ofta slut fortare.
 • Lågt tryck – Sprayfärgen kommer ut saktare. Du kan då ha lite mer kontroll när du vill göra detaljer.

Alla målare som målar mycket lär sig att hantera en variation av sprayburkar med många olika tryck, inte sällan hittar man ett märke som faller den egna målarstilen i smaken. Prova lite olika sorters märken på spray, så får du själv uppleva skillnaden.

Caps – Munstycken till sprayburkar

Caps är den engelska namnet på det munstycke som sitter på sprayburken. När du ska måla finns det många olika munstycken att välja på som har sina egna unika egenskaper.

Grundläggande teknik-tips gällande sprayburkar och munstycken: För alla olika caps finns en generell regel som är att:

 • Strålen blir bredare om du håller burken/capen längre från väggen/ytan som du målar på. Strålen kan också bli suddigare då.
 • Strålen blir smalare om du håller burken/capen närmare väggen/ytan. Strålen blir ofta även skarpare i kanterna när du håller nära.

Med detta sagt så skiljer sig sedan olika munstycken åt vad gäller bredd på strålen, hur mycket färg som kommer och hur skarpa linjer man kan göra med dem.

Några varianter på caps:

 • Super skinny – ger de tunnaste linjerna, ca 1,5 cm
 • Skinny
 • Standard / universal – 2-2,5 cm
 • Soft – 3,5 cm
 • Level 1-5 – Skala från smal till bred.
 • Fatcap – 6 cm

New York Fat Cap är det mest legendariska munstycket som också troligen är världens populäraste cap.

Hur använder man en sprayburk?

 1. Skaka i en minut. Detta för att blanda pigmentet.
 2. Testa sprayen genom att spruta på en annan yta. Du vill få igång burken så att färgen kommer ut bra.
 3. Håll burken upprätt under användning.
 4. Håll burken upp och ner efter användning och spraya i några sekunder (detta för att undvika blockering).

Sprayburkar och återvinning?

Sprayburkar ska inte ligga och skräpa i naturen. De innehåller både gas, färg och metall som du gör bäst i att lämna in på rätt ställe för återvinning.

Om du själv målar med sprayburkar eller om du kanske arrangerar en workshop eller är ansvarig för en öppen målarvägg. Då är det bra att ha tänkt igenom återvinningen på ett bra sätt, så att du minimerar miljöbelastningen av din verksamhet.

Det finns i korthet tre olika scenarier för återvinning av sprayburkar:

 • En sprayburk med farosymbol ska lämnas som farligt avfall.
 • Sprayburkar med färg kvar bör du lämna in till kommunens insamling för farligt avfall.
 • En tömd sprayburk, som inte har någon av de tre farosymbolerna, kan du lämna på din närmaste återvinningsstation i behållaren för metallförpackningar.

Dock kan detta skilja sig i vissa kommuner, så det är alltid bäst att höra med kommunens bemannade återvinning vad de rekommenderar.

Om det rör sig om stora volymer av sprayburkar så rekommenderas att du kontaktar din kommunsbemannande återvinningscentral och hör med dem hur de tycker du bör gå till väga. Stora volymer är det om sprayburkarna, och annat restavfall som målarfärg, blir mer än vad som normalt uppkommer i ett hushåll.

Sprayburkar kan lämnas i behållaren för metallförpackningar om de är helt tömda. De betraktas som tomma när det inte kommer någonting mer ur den när man håller sprayknappen intryckt, och den är tyst, så kallat pys-tom. Ej tömda sprayburkar lämnas som farligt avfall.

Så skriver Förpacknings- och tidningsinsamlingen på sin hemsida FTI.se

Sprayburkar som ska lämnas som farligt avfall

Om din sprayburk har någon av dessa symboler på förpackningen ska denna sprayburk inte lämnas in på FTI:s återvinningsstationer. Då ska du i stället lämna den till kommunens bemannande återvinningscentraler eller någon annan insamlingsplats för farligt avfall.

Läs mer om farligt avfalll på ftiab.se eller hos Naturvårdsverket.

Farligt avfall får inte blandas med annat avfall eller hällas ut i avloppet, eftersom de farliga ämnena på så vis sprids i kretsloppet och riskerar att skada människor, djur och natur.

skriver Sysav på sin sida om Sprayburkar och farligt avfall.

Andra exempel på farligt avfall kan vara rester av färg, lack, lim, olja, lösningsmedel, rengöringsmedel, bekämpningsmedel klass 3, andra kemikalier och kvicksilvertermometrar.


Veta mer?

Om du har läst ända ner hit så var du verkligen intresserad av sprayburkar och dess användning 🙂

Här finns mer att läsa:

Highlights – Tips och Trix
Här finns tips om vad man ska tänka på när man vill spraymåla om möbler, cyklar, plastföremål, metallföremål och frigolitföremål. Man tar även upp frågor som ”Går det att spraymåla träföremål?” och ”Går det att sprayfärga textil?” samt ett avsnitt om Hydro Dipping.