Gatukonst

Gatukonst, eller street art, är en form av konst som ofta skapas i offentliga utrymmen som gator och torg. Gatukonst kan ta många olika former, inklusive målningar på väggar, graffiti, stenciler, affischer, skulpturer och andra installationer. Den här konsten kan vara politiskt laddad, provokativ, rolig eller bara vacker att titta på. Gatukonst har blivit mer accepterat av samhället på senare år och många städer har till och med börjat organisera gatukonstfestivaler för att uppmuntra denna konstform. Gatukonst är en mångfacetterad konstform som kan användas för att uttrycka olika åsikter och för att göra städer mer intressanta och livfulla.

Gatukonstnär

En gatukonstnär är en person som skapar konst på offentligt plats.

Gatukonst i Sverige

Gatukonst är en viktig del av den kulturella scenen i Sverige och finns i många städer runt om i landet. Gatukonst i Sverige kan ta många olika former, inklusive målningar på väggar, grafitti och skulpturer. Många gatukonstverk i Sverige är politiskt laddade och fokuserar på sociala frågor som jämställdhet, rasism och miljö. Andra verk kan vara mer lekfulla och fokusera på att skapa en estetisk upplevelse för betraktaren. Gatukonst i Sverige är en viktig del av den kreativa scenen och många konstnärer har börjat sin karriär genom att skapa gatukonst. Gatukonstfestivaler är också vanliga i Sverige och ger konstnärer möjlighet att visa upp sina verk för en bredare publik.

Två exempel på aktuella och aktiva gatukonstnärer i Sverige 2023 är bland annat Klisterpeter och Anonymouse.

Lite historik kring Gatukonst och vilka konstnärer som varit betydelsefulla i Sverige

Gatukonst har en lång historia som sträcker sig tillbaka till antiken då gatukonst användes för att skapa politiska budskap och för att dokumentera viktiga händelser. Gatukonst har också länge använts som ett sätt för unga människor att uttrycka sig och för att skapa en identitet för sig själva och sina grupper.

I Sverige har gatukonst varit en viktig konstform under många år och många konstnärer har bidragit till att utveckla den här konstformen. Kända svenska gatukonstnärer inkluderar Akay, Hop Louie, Klisterpeter, Carolina Falkholt, Adams, Olabo, Folke, Ollio och Sixten. Dessa konstnärer har alla bidragit till att göra gatukonst mer accepterat och respekterat som en konstform i Sverige. En av de mer kontroversiella och väl kända svenska gatukonstnärerna är Dan Park, vars politiskt laddade verk har väckt starka känslor och debatt.

Om ordet gatukonst

Synonymer till gatukonst är graffiti, utomhuskonst, offentlig utsmyckning.

Hur böjs ordet gatukonst? Gatukonst är ett substantiv och som i singular böjs på följande vis:

obestämd formbestämd form
nominativen gatukonstgatukonsten
genitiven gatukonstsgatukonstens

Läs även:

Strategi för gatukonst och muralmålningar (pdf)
Kulturförvaltningen, Stockholm konst, 2021-02-24

Gatukonst i Europa och internationellt

Brittiska gatukonstnären Banksy är den mest kända gatukonstnären. Andra exempel på genom tiderna betydelsefulla gatukonstnärer på den internationella scenen är Keith Haring, Space Invader, André (a.k.a. Monsieur André), Zevs, Blek le Rat, Shepard Fairey (OBEY), ABOVE, Os Gêmeos, Jef Aérosol och Faile (konstnärskollektiv).

Street art

Det engelska begreppet för gatukonst är Street art.

Källor: Texten på denna sida gör inte anspråk på att vara heltäckande. Den ger en kort inblick i begreppet Gatukonst.
Wikipedia om gatukonst https://sv.wikipedia.org/wiki/Gatukonst