Banksy

Banksy är ett pseudonymer för en anonym engelsk konstnär som började sin karriär som graffiti-konstnär i Bristol på 1990-talet. Hans konst är ofta politiskt och samhällskritisk, och han använder ofta en stark ironi och humor i sina verk. Han har gjort många offentliga verk runt om i världen, ofta utan tillstånd och ofta i städer som London, New York och Paris. Hans konst har också varit föremål för utställningar på museer och gallerier runt om i världen. Banksy är känd för sin vilja att förbli anonym, och hans identitet är fortfarande okänd.

Banksys verk på auktion

Banksys verk har sålts på auktion vid ett antal tillfällen, och värderas ofta högt. Vissa av hans mest kända verk som sålts på auktion inkluderar ”Girl with Balloon” (2006), som såldes för $1,4 miljoner på Sotheby’s i London i 2018, och ”Keep it Spotless” (2007), som såldes för $1,8 miljoner på Sotheby’s i New York i 2008.

Det som är anmärkningsvärt om Banksys verk som sålts på auktion är att han ibland har skapat händelser som har förändrat verkets värde. T.ex under en auktion på Sotheby’s London 2018, där ”Girl with Balloon” såldes, skar verket sig självt itu efter det att det sålts för att högsta budet. Detta ökade det verkets värde. Detta är ett exempel på hur Banksys verk kan vara mer än enbart en fysisk föremål och snarare ett socialt och konstnärligt statement.

Verk av Banksy - A Great British Spraycation
Ett av verken av Banksy i serie ”A Great British Spraycation”. Foto: Adrian S Pye / Banksy – Dancing in the street, on a bus shelter / CC BY-SA 2.0

Nya verk av Banksy

Eftersom Banksy föredrar att hålla sin identitet hemlig, finns det ingen offentlig information om vad han har skapat under de senaste fem åren eftersom hans verk inte är signerade eller daterade. Därför är det svårt att säga exakt vilka verk han har skapat under den specifika tidsperioden. Banksy kommer ibland att presentera sina verk genom sociala medier eller genom att göra dem offentligt tillgängliga, men det sker inte på ett regelbundet schema och kan ske utan föregående meddelande.

Se Banksys verk på Instagram.com/banksy

Utställningar med verk av Banksy

Eftersom Banksy föredrar att hålla sin identitet hemlig, är det svårt att veta vilka utställningar han har hållit eftersom han inte gör det under sitt riktiga namn. Han har inte haft några officiella utställningar på museer eller gallerier under sin karriär. Han har istället valt att visa sina verk offentligt i städer runt om i världen, ofta utan tillstånd och ofta med ett starkt politiskt och samhällskritiskt budskap.

Men det finns välkända utställningar kallade ”Banksy exhibitions” som är curaterade av andra personer, där verken är samlade från olika källor, försåvitt att de är Banksys verk. Dessa utställningar har varit runt om i världen från London till Los Angeles, men är inte direkt sammankopplade med Banksy själv.

En av de mest kända utställningarna kallad ”The Unauthorized retrospective” som hölls i Londons hemliga tunnelbanestation i somras, är ett exempel på en Banksy-utställning som inte är sammankopplad med honom själv.

Några exempel på tidigare utställningar som har hållits som fokuserat på Banksys verk.

  • Banksy vs Bristol Museum (2009) Bristol, England
  • Banksy: The Unauthorized Retrospective (2013) New York, USA
  • Banksy: Genius or Vandal? (2015) Bristol, England
  • Banksy: King of Banksy (2017) Toronto, Kanada
  • Banksy: Greatest Hits (2018) London, England
  • Banksy: From the Beginning till Now (2019) Milan, Italien
  • Banksy: The Room of Mistaken Identities (2020) Paris, Frankrike
  • Officiella Banksy-utställningen Cut & Run, 25 yeats of card labour (2023) Glasgow, Storbritannien.

Dessa utställningar är kuraterade av andra personer, där verken är samlade från olika källor, försåvitt att de är Banksys verk. Dessa utställningar är inte direkt sammankopplade med Banksy själv.

Officiella kanaler från Banksy

www.banksy.co.uk

Instagram.com/banksy