Kombinera artificiell intelligens (AI) och gatukonst?

Konstnärer har börjat utforska användningen av artificiell intelligens (AI) och andra nya tekniska framsteg i sitt skapande, inklusive inom gatukonst och graffiti. Här är några exempel:

  1. AI-genererade skisser och mönster: Konstnärer använder AI-algoritmer för att skapa unika skisser och mönster som sedan kan användas som grund för gatukonstverk. Dessa algoritmer kan generera olika former, linjer och kompositioner som inspirerar konstnärer.
  2. Stenciler och mallar: AI kan hjälpa till att skapa stenciler och mallar för graffiti. Genom att mata in olika bilder och mönster kan AI generera skärbara mallar som konstnärer sedan använder för att spraya sina verk på väggar.
  3. Färgpaletter och kompositioner: AI kan analysera befintliga gatukonstverk och föreslå färgpaletter och kompositioner baserat på konstnärliga trender och stil. Detta kan hjälpa konstnärer att experimentera med nya kombinationer och uttryck.
  4. Interaktiv gatukonst med AR (förstärkt verklighet): Konstnärer använder AI och AR-teknik för att skapa interaktiva gatukonstverk. Genom att använda mobilappar eller AR-glasögon kan människor se digitala lager ovanpå fysiska väggar och interagera med konstverken.
  5. Generativa konstverk: Generativa AI-modeller kan skapa slumpmässiga eller varierande konstverk baserat på fördefinierade regler och parametrar. Konstnärer kan använda dessa modeller för att experimentera med olika stilar och uttryck.

En konstnär provade att använda det nya VR/AR headsetet Apple Vision Pro för att se sin egen skiss på väggen framför sig och sedan kalkera av denna med pensel. Tekniken kan liknas vid hur man ofta använt projektor eller overheadprojektor för att projicera upp sina verk på väggen och sedan kalkera av.

Ett annat konkret exempel är ArtStreetHbg i Helsingborg, där en AI utmanades att analysera 2700 bokstavsskisser från 200 svenska graffitimålare. Resultatet användes sedan som inspiration för ett gatukonstverk som målades av en mänsklig konstnär. Projektet fokuserade på teknik, medskapande och hållbarhet inom gatukonst.

Det är spännande att se hur AI fortsätter att påverka och berika den kreativa världen, inklusive gatukonstscenen! Kommer AI bara att imitera och ”baita” redan befintliga stilar och utryck? Eller kommer den framöver att bli nyskapande och stilbildande? Kommer gatukonstnärer inspireras av AIs nya stilar? Ja, kanske kommer ”tidig new York stil”, ”finsk stil” eller ”typisk tysk graffiti” även att kompletteras med helt nya tidstypiska och stilbildande AI-epoker inom gatukonsten och graffiti. Framtiden får utvisa 😅

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *